U bent hier

Paul Blockx 4/4 ZELF

Beleef Blockx’ aangrijpende tekeningen en etsen, zijn minutieuze teksten en sonnetten. Maak kennis met de man van kwellingen en verrukkingen. De man met de vele gezichten. En vang een glimp op van zijn achterliggende kwetsbaarheid en levenswil.

“Ze noemen me nog altijd een outsiderkunstenaar. Ik ben aan het wachten tot ze het moe worden mij zo te noemen" (Paul Blockx).

Beleef Blockx’ aangrijpende tekeningen en etsen, zijn minutieuze teksten en sonnetten. Maak kennis met de man van kwellingen en verrukkingen. De man met de vele gezichten. En vang een glimp op van zijn achterliggende kwetsbaarheid en levenswil.

Werk en leven
Voor Paul Blockx (Mol 1961- Geel 2015) was kunst een overlevingsstrategie. Al jong zette hij zijn demonen om in duivelssmoelwerken. Het tekenpotlood, het penseel en de schrijfpen waren zijn gereedschap om ze bloot te leggen, te begrijpen en er vat op te krijgen. Dat lukte. Stilaan ging hij zich ook verdiepen in landschappen, het hertekenen van oude meesters en vlindertekeningen. Als laatste werkte hij aan vrolijke naïeve tekeningen en teksten over zijn jeugd in Postel en Mol.

Paul Blockx was een spilfiguur in het Kunsthuis Yellow Art. Hij bouwde een artistiek oeuvre uit en stelde tentoon in binnen- en buitenland en nam ook deel aan de tentoonstelling Middle Gate Geel '13 onder curatorschap van Jan Hoet.

De gang van de tijd
De tentoonstelling brengt de hele complexe kunstenaar Paul Blockx tot leven. Ze is chronologisch ingedeeld in drie periodes die in elkaar overlopen. In Het Mis Verstand geeft Blockx vooral met duivelfiguren uitdrukking aan bijzondere ervaringen. Met Openbaringen luwt de storm en verbreedt het perspectief. Het derde deel, Vlindergids en Vertelselkensis een terugblik op “de weg van verlatenheid naar gemeenschap” (Lucebert).

21/10/2018 tot 09/12/2018
Geen archief items gevonden