U bent hier

Niki de Saint-Phalle - Hier is alles mogelijk

In het BAM (Bergen) vindt een overzichtstentoonstelling met het werk van de Frans-Amerikaanse kunstenares Niki de Saint-Phalle plaats. De in 2002 overleden kunstenares is vooral bekend van haar kleurrijke uitbundige vrouwenfiguren (Nanas)

In het BAM (Bergen) vindt een overzichtstentoonstelling met het werk van de Frans-Amerikaanse kunstenares Niki de Saint-Phalle plaats. De in 2002 overleden kunstenares is vooral bekend van haar kleurrijke beeldhouwwerken van uitbundige vrouwenfiguren (Nanas).

Niki de Saint-Phalle (1930-2002) is een buitengewone 20e-eeuwse kunstenares. De tentoonstelling biedt een overzicht van de loopbaan van de kunstenares, haar visie op de wereld, haar verbeelding als een kracht in dit mannelijke universum. Je leert Niki de Saint-Phalle kennen als een geëngageerde en feministische kunstenares.

Niki de Saint-Phalle, de vrije kunstenares

Om de mannelijke kunstenaars die de artistieke ruimte vroeger domineerden te evenaren of te overtreffen, was Niki de Saint-Phalle actief op diverse artistieke platforms: schilderijen, beelden, performances voor publiek en niet alleen ergens ver weg verscholen in een museum.Tijdens deze tentoonstelling worden verschillende werken van Niki Saint-Phalle en haar evolutie doorheen de tijd, materialen en thema's voorgesteld. 'Hier is alles mogelijk' is de eerste grootschalige tentoonstelling gewijd aan Niki de Saint-Phalle in België.

Niki de Saint-Phalle

De Franse kunstenares werd in 1930 in Frankrijk geboren als Catherine Marie-Agnès Fal de Saint-Phalle. In 1953 begon ze met schilderen en besloot ze kunstenaar te worden. Niki de Saint-Phalle was de enige vrouw van de Nouveaux Réalistes (ze werkte onder meer samen met Jasper Johns en Robert Rauschenberg) en haar werken werden al snel tentoongesteld in Parijs en New York. De jaren zestig luidde het begin in van haar beroemde "Nanas" en haar nieuwe passie: openluchtsculpturen.

15/09/2018 tot 13/01/2019