U bent hier

Lolo s Entanglements

Helmut Stallaerts wil in deze tentoonstelling verstrengelingen blootleggen of ze enkel subtiel aanraken. Zijn artistieke zoektocht leidt hem naar lang vervlogen tijden, waarin kunstenaars nog op ivoor of schedels schilderden.

De titel die kunstenaar Helmut Stallaerts koos voor deze tentoonstelling verwijst naar de Engelse schrijver D.H. Lawrence (Lolo), die bij het grote publiek vooral bekend is van zijn roman ‘Lady Chatterley’s Lover’. Lawrence was van mening dat erotiek fundamenteel bij het leven hoort. Hij hield er zelf op dit vlak ook een ongedwongen levensstijl op na en schreef hier openlijk over wat hem begin 20ste eeuw niet altijd in dank werd afgenomen. 

Entanglement betekent verstrengeling. Tegen de tijdsgeest in, nodigden de romans van D.H. Lawrence uit om tegen de statische visie op de wereld in te gaan. Alles is bij hem met elkaar verbonden en er kan een ketting van reacties ontstaan door slechts één kleine verandering. 

Helmut Stallaerts wil in deze tentoonstelling verstrengelingen blootleggen of ze enkel subtiel aanraken. Zijn artistieke zoektocht leidt hem naar lang vervlogen tijden, waarin kunstenaars nog op ivoor of schedels schilderden. Dit had een rituele functie. Dode materie werd tot leven gewekt, om het object op te laden en te versterken met een inherente kracht. 

Dat is ook wat de kunstenaars in deze tentoonstelling doen, ook in de wijze waarop ze op elkaar inwerken. Zij confronteren ons met een diepere waarheid die meestal verborgen blijft in het donker. Ze tonen de angsten die ons in een impasse houden. Doorheen hun kunstwerken wordt er connectie gemaakt. Zij laten ons onze angsten overwinnen die worden veroorzaakt door de geïsoleerde staat waarin de mens zich bevindt vanaf het moment dat hij werd losgekoppeld van het geheel en van de natuur.

 

met werk van onder andere Gregor Schneider, Stefan Bertalan, Emmanuel Van der Auwera, Kostas Zaphazis, Achraf Touloub en Helmut Stallaerts

15/09/2018 tot 09/12/2018
Warandestraat
42
Turnhout
Geen archief items gevonden