U bent hier

Jompet Kuswidananto - On Paradise

Een transdisciplinaire installatie over de banden tussen politiek en religie, speciaal ontworpen voor de grote zaal. Met dit werk gaat de kunstenaar dieper in op de opstand van een deel van deel van de bevolking tegen de koloniale machthebbers in Java.

In het kader van EUROPALIA toont Jompet Kuswidananto (1976, woont en werkt in Yogyakarta) in het MAC’s On Paradise, een transdisciplinaire installatie over de banden tussen politiek en religie, speciaal ontworpen voor de grote zaal. Met dit werk gaat de kunstenaar dieper in op een cruciale periode uit de geschiedenis van zijn land, namelijk de opstand van een deel van de bevolking tegen de koloniale machthebbers in de residentie Banten (Java) in juli 1888.

Met behulp van archiefdocumenten belicht hij de enorme rol die religieuze leiders daarbij hebben gespeeld: zij interpreteerden recente natuurrampen (de uitbarsting van de Krakatoa en een malaria- en een pestepidemie) als voorboden van het einde van de wereld, jutten de Indonesiërs op tegen de ‘ongelovige kolonisatoren’ en beloofden hen het paradijs als ze de wapens opnamen in een heilige oorlog. 

Om deze troebelen op te roepen grijpt Jompet Kuswidananto naar de middelen van het theater en de fantasmagorie, met name naar visueel opvallende symbolische objecten. Zo laten de glazen luchters die her en der op de grond liggen, er geen twijfel over bestaan: de koloniale machthebbers en de lokale aristocratie die hun tekenen van rijkdom hadden overgenomen, zullen het niet lang meer uitzingen.

 

europalia

22/10/2017 tot 21/01/2018
Rue Sainte-Louise
82
7301 Hornu
Geen archief items gevonden