U bent hier

Het oudste goud van de wereld - Schatten uit Varna

Wie waren de vroege bewoners van het gebied rond Varna? Schriftelijke bronnen zijn er niet, tot aan het eind van het vijfde millennium het waterpeil steeg en hun huizen onderliepen. Maar hun bewoners hebben zich onsterfelijk gemaakt door hun goud.

Sinds het ontstaan van de planeet is goud al op aarde aanwezig. In het vijfde millennium vóór Christus ontdekten lokale stammen rond de Bulgaarse stad Varna als eerste in de wereld hoe ze goud en koper konden winnen uit erts. Het Dordrechts Museum toont vanaf 28 oktober een bijzondere selectie gouden sieraden en gebruiksvoorwerpen van deze oude cultuur. Schatten van ver vóór de Klassieke Oudheid.

De voorwerpen zijn gevonden in de jaren ’70, toen bij de aanleg van een industrieterrein in de omgeving van Varna een groot grafveld werd gevonden. Veel van de ruim 300 graven bevatten bijgiften, zoals fraai gedecoreerd aardewerk en koperen werktuigen als bijlen en speerpunten.  Daarnaast werden afgodsbeeldjes in de vorm van mensen en dieren gevonden, messen van vuursteen en sieraden van schelp en zeldzame mineralen. Maar het meest opzienbarend waren de gouden grafgiften: ze behoren tot de oudst bekende gouden sieraden ter wereld.

28/10/2016 tot 28/04/2017
Museumstraat
40
Dordrecht
Nederland
Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden