U bent hier

Het afwezige museum

Blauwdruk voor een museum voor hedendaagse kunst voor de Europese hoofdstad. Bestaande werken en nieuwe producties van ongeveer 45 eigentijdse en historische kunstenaars zullen de uitdagingen waarvoor musea vandaag staan vertalen.

Het tienjarig bestaan van WIELS is de aanleiding voor een groot tentoonstellingsproject dat niet enkel in het gerenoveerde Blomme-gebouw plaatsvindt, maar ook in de twee aanpalende gebouwen die deel uitmaken van het erfgoed van de voormalige Wielemans brouwerij.

De titel Het afwezige museum is een knipoog naar de bepalende invloed van het symbolisme, met zijn voorliefde voor het mysterieuze, op het lokale modernisme. WIELS heeft niet het statuut van museum, maar wordt in de volksmond steevast ‘het WIELS museum’ genoemd. Dit is zowel een teken van erkenning als een weerspiegeling van de publieke verwachtingen tegenover WIELS als instelling. Naar aanloop van de komst van een nieuw museum, ontwerpt WIELS deze tijdelijke tentoonstelling als een voorafschaduwing of blauwdruk voor een mogelijk museum voor hedendaagse kunst in de hoofdstad van Europa.

Het Kunstenfestivaldesarts, net als WIELS een platform voor artistieke creatie, ideeën en maatschappelijke debatten, is een voor de hand liggende bondgenoot om zo’n blauwdruk voor een ‘mogelijk’ museum van hedendaagse kunst voor de Europese hoofdstad te schetsen. Zo zal dit project verder bouwen op het afgelegde traject van WIELS, en zal het nieuwe vraagstellingen en toekomstige ontwikkelingen traceren. Hoe verhoudt zich een lokaal historische bewustzijn tegenover de mondiale esthetische ontwikkelingen door kunstenaars, wanneer deze geconfronteerd worden met de paradoxen van de mondialisering en de omwentelingen van de geschiedenis, elk met hun individuele gevoeligheden en beeldtalen?

In het licht van deze vraagstellingen en recente turbulente historische ontwikkelingen valt op hoe afwezig de kunstenmusea blijven in deze prangende, brede publieke debatten vandaag. Musea, en vooral musea voor hedendaagse kunst, kenden nog nooit zo’n populariteit, en toch zijn ze opmerkelijk afwezig in de publieke arena en wordt hun stem in de publieke opinievorming nauwelijks gehoord.

Bestaande werken en nieuwe producties van ongeveer 45 eigentijdse en historische kunstenaars zullen de uitdagingen waarvoor musea vandaag staan, als ook de gemeenschappen die ze inspireren, vertalen en vertolken.

 

Archief OKV: Het zeer aanwezige museum in Wiels (OKV 2017.3)

20/04/2017 tot 13/08/2017
Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden