U bent hier

Eugène Verdyen, een vergeten voorloper

Verdyen was een begenadigd tekenaar en aquarellist. Hij schilderde interieurscènes, vaak met vrouwenfiguren, portretten, stillevens en landschappen.

Emile Eugène Verdyen, soms verkeerdelijk als Verdeyen geschreven, werd geboren in Luik op 29 augustus 1836. Zijn artistieke opleiding en carrière speelden zich nagenoeg volledig in Brussel af. Hij kreeg - als één van de eerste – een opleiding in het vrije atelier van Jean François Portaels. Van 1891 tot aan zijn dood op 17 juni 1903 was hij leraar aan de Académie des Beaux-Arts van Brussel, hij nam er de cursus tekenen naar het hoofd en antiek torso voor zijn rekening. 


Verdyen schilderde interieurscènes, vaak met vrouwenfiguren, portretten, stillevens en landschappen. Hoewel geen lid was hij nauw verbonden met de Société Libre des Beaux-Arts, die een gezicht gaven aan het realisme in Belgie.
 

Vervolgens lichtte zijn palet meer op en schilderde hij zachte, gevoelige landschappen die een pre-impressionistische sensualiteit uitstralen. Verdyen was een begenadigd tekenaar en aquarellist, lid van La Société Royale Belge des Aquarellistes, één van de oudste aquarellistenverenigingen.
Verdyen werd in zijn tijd in kunstenaarsmiddens hoog aangeschreven, getuige onder andere zijn postume eerbetoon bij La Libre Esthétique in 1904.

05/05/2017 tot 27/07/2017
Kunstlaan
16
1210 Sint-Joost-ten-Node
Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden