U bent hier

Cruise Away - Met de Red Star Line de wereld rond

Het museum brengt een minder bekende activiteit, de cruises, van de Red Star Line weer tot leven via de verhalen van de bemanning en de cruisegangers van het Red Star Line-schip S.S. Belgenland dat zes keer de wereld rond trok.

De schepen van de Red Star Line vervoerden tussen 1873 en 1934 niet alleen landverhuizers die op zoek waren naar de Amerikaanse droom. In de jaren ’20 en ’30 organiseerde de rederij ook cruises en wereldreizen, vaak voor rijke Britse en Amerikaanse toeristen en zakenlui. De tentoonstelling ‘Cruise Away’ toont het leven aan boord van de cruiseschepen. 

De ervaringen uit de dagboeken en reisverslagen van de passagiers en de bemanning vormen de rode draad door de expo. En daar zitten heel wat Antwerpse verhalen tussen. De crew op de cruiseschepen bestond voor een groot deel uit Antwerpse zeelui. Voor hen was het een mooie gelegenheid om de wereld te zien. Ook staat de tentoonstelling stil bij de tijdsgeest van het interbellum en de opkomst van toeristische trekpleisters.

De blikvanger is een originele amateurfilm van een cruise op de Belgenland in 1927-1928. Het Red Star Line-schip S.S. Belgenland trok zes keer de wereld rond. Vorig jaar ontdekte het Red Star Line Museum een verborgen schat in de Verenigde Staten: vijftien 16 mm-filmrollen met amateuropnames van de derde wereldcruise in 1927 en 1928. Een reisverslag van meer dan vier uur origineel beeldmateriaal van de familie Olsen, passagiers aan boord van het luxeschip S.S. Belgenland.

 

Gouden kooien?

De tentoonstelling werpt ook een kritische blik op de cruises in de roaring twenties. De schepen van toen waren eigenlijk gouden kooien. Het overdadige comfort sloot de passagiers vaak af van de gebieden die ze bezochten. Koloniale vooroordelen en de grote kloof tussen arm en rijk spelen op wanneer cruisetouristen en de lokale bevolking met elkaar in contact komen.

 

De bekroonde fotografe Mashid Mohadjerin geeft met haar foto’s een hedendaagse aanvulling op het historische verhaal van de cruises. Samen met journaliste Ayfer Erkul volgde ze een stuk van de route van een Red Star Line-cruise door de Middellandse Zee.

 

Het museum brengt deze cruiseperiode weer tot leven met een expo, een boek en een concert van Flat Earth Society.

Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden