U bent hier

Aurélien Froment - Dubbelverhalen

Froments oeuvre bestaat zowel uit sculptuur, fotografie, video als installaties. Hij transformeert het oorspronkelijk medium in een nieuwe representatie. Zo wordt architectuur getoond via film, of objecten via fotografie.

Aurélien Froment stelt zich de vraag wat het betekent om een beeld te maken. Hoe worden beelden geconstrueerd? Hoe bepalen beelden ons? De kunstwerken en beelden in de tentoonstelling vormen een verzameling waarin verschillende onderwerpen en kunstenaars aan bod komen. In Dubbelverhalen presenteert Froment onder meer een video die hij maakte over een Bollywoodschool in Senegal. In een uitgebreide fotoreeks toont de kunstenaar dan weer verschillende beeldfragmenten uit het zelfgebouwde, monumentale huis van een Franse postbode. Verder brengt hij de historische tapijtreeks van Angers tot leven in een nieuwe videofilm en belicht hij de werkwijze van de Duitse opvoedkundige Fröbel. Al de onderwerpen die de kunstenaar in zijn werk naar voren brengt, gaan over het combineren, transformeren of kruisen van zaken die op het eerste gezicht niet of weinig samen horen.

 

Hoe functioneren beelden?

Andere kunstenaars en personages vormen Froments vertrekpunt. De vragen die zij stelden in hun oeuvre, brengt hij naar boven en breidt hij uit met nieuwe vragen vanuit zijn eigen, persoonlijke blik. Voor de kunstenaar is betekenis steeds subjectief. Ze staat nooit vast, iedereen ziet iets anders. Hij stelt de vraag hoe we naar beelden en kunstwerken kijken. Zijn beeldtaal wijzigt naargelang het onderwerp en wat hij precies wil belichten. Froments oeuvre bestaat zowel uit sculptuur, fotografie, video als installaties. Hij transformeert het oorspronkelijk medium in een nieuwe representatie. Zo wordt architectuur getoond via film, of objecten via fotografie. Deze verschuivingen laten Froment toe een eigen laag toe te voegen en zijn eigen perspectief te geven. Verbale verhalen en een visuele woordenschat gaan hand in hand in zijn oeuvre.

 

BIO

Aurélien Froment ( °Angers, 1976) is een Franse kunstenaar, die na 8 jaar in het Ierse Dublin te hebben gewoond, recentelijk verhuisde naar Edinburgh in het Verenigd Koninkrijk. Hij studeerde in 2000 af aan de École des Beaux-Arts in Nantes, Frankrijk en behaalde in datzelfde jaar het diploma van filmoperateur. Zijn werk werd gepresenteerd op de Biënnale van Venetië ( 2013), Sydney (2014) en Dakar (2016). Recentelijk had Froment solotentoonstellingen in onder meer CAG in Vancouver, FRAC Île-de-France in Parijs, les Abattoirs in Toulouse en NCAD Gallery in Dublin.

11/06/2017 tot 05/11/2017
Leopold Vanderkelenstraat
28
3000 Leuven
Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden