U bent hier

175 jaar geestelijke gezondheidszorg in woord en beeld

De tentoonstelling focust op die ijle afbakening en onderzoekt de historische bewegingen en dynamieken die van de maatschappij naar de psychiatrie voeren, en omgekeerd.

Zowel psychiatrie als samenleving hebben zich doorheen de geschiedenis in grote mate gedefinieerd in relatie en vooral in tegenstelling tot elkaar. Tussen beide tekent zich een veranderende grens af.  Een grens die soms onduidelijk is, soms gesloten en soms open. De tentoonstelling focust op die ijle afbakening en onderzoekt de historische bewegingen en dynamieken die van de maatschappij naar de psychiatrie voeren, en omgekeerd.

De laat negentiende-eeuwse en begin twintigste-eeuwse instellingen organiseren zich als een samenlevingen op schaalmodel. Vanaf het midden van de twintigste eeuw treedt de psychiatrie in de kunstwereld op de voorgrond met de opkomst van de art brut. De kritische antipsychiatrie herdenkt vanaf de jaren zestig de relatie tussen beide velden, en rond de eeuwwisseling zien we hoe psychiatrische zorgverlening zich steeds meer – fijnmazig, maar ook minder zichtbaar – in het maatschappelijke net verweeft, met beschut wonen en ambulante zorg als voorbeelden.

16/02/2017 tot 23/04/2017
Capucienessenstraat
1
3800 Sint-Truiden
Geen archief items gevonden
Geen gerelateerde tentoonstellingen gevonden