Carl Depauw: MAS, een museum heruitvinden - Koen Van den Broek - Unieke tekening van Jan Van Eyck - Het huis Autrique - Meestertekeningen van Rubens, Jordaens en Van Dyck - De glimlach van Bratkov - Vlieg er eens uit - De Museumprijs - Jongeren & Musea
Videokunstenares Anouk De Clercq -De allerverste reis van de Mercator - Jakob Smitsmuseum: een stulpje in (het) Achterbos - Herfsttijd: Europaliatijd - Art nouveau & Design - Dames met Klasse - Ontroerend goed - Prova-car, een testrit voor Vlaanderen - BELvue museum volledig heringericht - Mechelen: stad in vrouwenhanden
Van Knossos tot Beaufort - Toc H: Huis van oorlog en vrede - Michaël Borremans. Ik schilder om mensen te troosten - De koloniale tijd van Congo - Belgische romantiek heeft vele gezichten - Schoudert penseel voor kunst uit de bunker - Het allermooiste uit het Prentenkabinet - Verrassend, veelzijdig Tervuren - Graaf eens digitaal
De tijd dat Google enkel gekend was voor zijn zoekmachine is al lang voorbij. Met Google Books kan je grasduinen in de collecties van gerenommeerde bibliotheken, met behulp van Google Earth kan je vrijwel elke plek op aarde verkennen en met Google Street View kuier je virtueel door je eigen straat. Nu kan je ook 17 gerenommeerde musea uit negen landen bezoeken.
Musea, archieven en andere culturele instellingen hebben schatten in huis. Niet alleen bezitten ze schitterende collecties, ze hebben ook databanken vol nuttige informatie. Daarin registreren ze bijvoorbeeld de kunsthistorische context van hun objecten, maar evengoed de contactgegevens of reacties van bezoekers of financiële feiten.
De oude geschriften en historische documenten die erfgoedbibliotheken zorgvuldig bewaren hebben vandaag nog steeds zin en betekenis. Het zijn fascinerende bronnen die mensen in staat stellen om kennis te vergaren of om plezier te beleven aan de verhalen en wetenswaardigheden uit vervlogen tijden.
Het internet en de sociale netwerksites zijn de laatste jaren deel gaan uitmaken van ieders leven. Statusupdates posten, commentaren geven op berichtjes en trefwoorden of ‘tags’ toekennen aan foto’s behoren tot de cultuur van alledag. Een aanleiding voor een pilootproject rond‘crowdsourcing’ van het Huis van Alijn.
Eind 2008 ging Europeana online, een webportaal met gedigitaliseerde verzamelingen uit Europese musea, erfgoedbibliotheken, archieven en andere culturele instellingen. De eerste versie van deze multimedia bibliotheek bezweek al snel onder de grote belangstelling zodat een krachtigere bètaversie van de website moest worden gelanceerd.