U bent hier

Plantentuin Meise

De Nationale Plantentuin van België, op slechts 3 km van het Brusselse Atomium, is een botanische tuin van wereldformaat. Ontdek 18 000 plantensoorten waarvan meer dan de helft in het Plantenpaleis groeit, één van de grootste serrecomplexen in Europa. Men kan er een boeiende wandeling maken door het historisch domein van 92 ha vol plantencollecties van overal ter wereld.

 

Het Kasteel van Bouchout in Meise

Het kasteel ligt diep verborgen in de Plantentuin van Meise.  Het is een versterkt kasteel waarvan de oorsprong teruggaat tot in de 12e eeuw. Het domein van Bouchout speelde in de eerste helft van de twaalfde eeuw een belangrijke rol bij het ontstaan van het Hertogdom Brabant . Het domein bevond zich op een uiterst strategische positie tussen het Graafschap Vlaanderen en de heren van Grimbergen. Het gebied was destijds moerassig, begroeid met beukenbomen en stond bekend als Boc-Holt, waarvan mogelijk de naam Bouchout is afgeleid.

In 1879 kocht koning Leopold II het kasteel voor zijn zuster Charlotte. Zij trouwde met Maximiliaan van Oostenrijk die in 1864 keizer van Mexico werd In 1867 werd hij door de Mexicaanse republikeinen gevangengenomen en gefusilleerd. Sindsdien was de geestelijke conditie van Charlotte zwak en leidde zij een teruggetrokken leven op het Kasteel van Bouchout. In 1884 kocht koning Leopold II eveneens het aangrenzende kasteel van Meise en integreerde het geheel in één groot domein.

 

Plantentuin Meise

Open: 
De Plantentuin is elke dag open van 9.30 uur tot 17.00 uur. Zomer (15 maart -14 oktober) tot 18.30 uur.
Gesloten: 
op 25 december, 1 januari en de eerste officiële werkdag van het nieuwe jaar. Bij stormweer en in geval van andere extreme weersomstandigheden wordt de Plantentuin gesloten.
Prijs: 
€ 6,00
Korting: 
€ 5,00
60+, personen met beperkingen, groepen >15 personen - € 3,00: Studenten* (individueel bezoek)
Gratis: 
Kleuterklasjes, Lagere Scholen, Secundaire Scholen, Hogescholen en Universiteiten (in groep)
Combiticket: 
Brussels Card (gedurende 24, 48 of 72 uur toegang tot meer dan 30 musea, Brussels openbaar vervoer + kortingbonnen handelaars)
Nationale Plantentuin van België (Domein van Bouchout)
1860 Meise
Nieuwelaan
38
Vlaanderen
Vlaams-Brabant
+32 (0)2 260 09 70
+32 (0)2 260 09 47

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN