U bent hier

Museum Ter Palen - Kasteel Opdorp

Op zo'n 250 m2 tentoonstellingsruimte brengt het museum het verhaal van de evolutie van Buggenhout en het leven van hun voorouders. Het kasteel en het omliggende decor fungeerde als decor in de TV1-serie 'Stille Waters'.

Opdorp was een vrije heerlijkheid.  Dit maakte van Opdorp een soort immuniteitsgebied. De heren van Opdorp en zijn bevolking hadden een grote zelfstandigheid op bestuurlijk en rechterlijk vlak. Blijkbaar betekende dit ook dat Opdorp een paradijs was voor smokkelaars en vluchtelingen.

De heren van Opdorp hadden uiteraard een kasteel. Het kasteel werd voor het eerst vermeld in de 16de eeuw als een omwalde burcht. Na verschillende verbouwingen werd het oude kasteel uiteindelijk volledig gesloopt in 1887 om plaats te maken voor een nieuw kasteel. In 1948 kwam het in handen van de paters van het Heilig Hart die er een jongenstehuis in onderbrachten.

Sinds 1984 vond ook het heemkundig museum Ter Palen er onderdak. Aan de hand van gebruiksvoorwerpen, foto’s, werktuigen en maquettes willen zij het dagelijkse leven van onze grootouders aanschouwelijk maken.

Open: 
elke laatste zondag van maart tot oktober van 14 tot 17 uur of na afspraak
Vekenstraat
1
Buggenhout
Vlaanderen
+32 (0)52 33 05 07

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN