U bent hier

Internationaal Exlibriscentrum Sint-Niklaas

In boeken kan je je naam schrijven, maar veel chiquer is een ex libris, Latijn voor ‘uit de boeken/bibiotheek…’. Een ex-libris is een vorm van kleingrafiek. Het vermeldt de woorden ‘ex libris’ en de naam van de eigenaar. Ex-libris kan je vandaag met alle mogelijke grafische technieken (of de computer) maken. In het centrum hebben ze er zo’n… 160.000 verzameld uit ongeveer 50 landen en uit zes eeuwen. Vooral de Belgische zijn zo volledig mogelijk. Je leert wat een ex-libris is, hoe het wordt gemaakt en hoe divers de verschijningsvormen zijn. Er zijn ex-libris bij van bekende kunstenaars of bekende eigenaars, andere verwijzen naar historische gebeurtenissen.

Een van de oudste ex-libris is van 1480 en werd gemaakt voor de Duitser Hanns Igler. Op het ex-libris verwijst de egel naar zijn naam. Dergelijke allusies komen vaker voor.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen:

 

Sint Niklaas

 

Open: 
Het exlibriscentrum is enkel op afspraak te bezoeken elke werkdag tussen 10.00 uur - 12.00 uur en 13.30 uur - 16.00 uur.
Prijs: 
€ 5,00
Korting: 
€ 3,75
groepen meer dan 15 personen, Scholen buiten Sint-Niklaas - € 2,50: jongeren tussen 12 en 18 jaar, houders kansenpas
Gratis: 
Scholen van Sint-Niklaas, kinderen t.e.m. 12 jaar, Museumkaart, lerarenkaart, leden van Kunst in de Stad, vzw Breimuseum, KOKW (op vertoon van een geldige lidkaart)
Combiticket: 
Met één ticket kan je zowel het SteM als het Internationaal Exlibriscentrum bezoeken / € 9,00: combinatietarief voor Mercatormuseum, SteM Zwijgershoek en Salons voor individuele bezoekers Dit combi-ticket blijft 1 jaar geldig na aankoop.
Trein: 
De Museumsite van Sint-Niklaas ligt op loopafstand van de Grote Markt en van het station Sint-Niklaas
Internationaal Exlibriscentrum
9100 Sint-Niklaas
Zwijgershoek
14
Vlaanderen
Oost-Vlaanderen
+32(0) 37 78 34 50
+32(0) 37 78 39 93

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN