U bent hier

Instituut voor Sociale Geschiedenis Gent - Amsab

Wie belangstelt in de geschiedenis van de progressieve sociale bewegingen in België, kan niet om het Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis heen: de socialistische arbeidersbeweging, kleinlinkse partijen, bewegingen rond vrede, milieu, vrouwenemancipatie, holebi’s, migranten, de derde wereld… Hun erfgoed wordt hier bewaard en ontsloten. Van het archief maakt onder meer een bijzonder rijk beeld- en geluidsarchief deel uit, en verder zijn er ook vlaggen, affiches (14.000 stuks!), schilderijen, beelden…

Een internationale doorbraak beleefde Amsab-ISG toen in 2002 uit Moskou door de nazi’s geroofde cultuur- en archiefgoederen naar België terugkwamen, na jarenlang ijveren. Van sommige archieven had men lange tijd gedacht dat ze verloren waren!

 

Virtuele tentoonstelling 
Belgische vluchtelingen in Engeland tijdens WO I. 
Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis realiseerde een wervelende virtuele tentoonstelling over Belgische vluchtelingen in Engeland tijdens WOI.  

Met de hulp van vele nazaten, familie- en heemkundigen en erfgoedprofessionals in Engeland en Vlaanderen brengt deze online-tentoonstelling het bijna vergeten verhaal van tienduizenden Belgen die naar Engeland vluchtten tijdens de Grote Oorlog, weer tot leven. Verder vindt u op deze website ook nog de waardevolle verzamelde getuigenissen die niet of niet volledig in de tentoonstelling konden opgenomen worden. Door de grote vraag van nazaten van vluchtelingen naar informatie, besloten we op de website ook een bronnenapparaat op te nemen met een handleiding voor de zoektocht naar voorouders die naar Engeland vluchtten.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: 

 

Amsab-ISG

Open: 
Maandag tot en met vrijdag van
Gesloten: 
Zaterdag en zondag
Gratis: 
Gratis
Uren: 
9.00 tot 17.00 uur (op maandag vanaf 10.00 uur)
Trein: 
Gent-Sint-Pieters of Gent Dampoort
Tram: 
4, 21, 22 of 24 (halte Zuid) of tram 1 (halte Nederkouter: de Bagattenstraat ligt circa vijftig meter terug)
Bus: 
5 en 6 (halte Sint-Pietersnieuwstraat) - 52, 54, 55, 58, 70, 71, 72, 76 en 77 (halte zuid)
9000 Gent
Bagattenstraat
174
Vlaanderen
Oost-Vlaanderen
+32 (0)9 224 00 79
+32 (0)9 233 67 11

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN