U bent hier

Het Stadsmus

In het Stadsmus ontdek je de straten van Hasselt met zijn beroemde inwoners en zelfs één mysterieuze burger die eenmaal om de zeven jaar het daglicht ziet. Je verneemt waarom Hasselaren niet wakker liggen van 1302 of 1830. Je loopt mee in een processie met mystieke verhalen. Een eeuwenoude familie toont je de rijkdom van de stad, met kleurige keramiek als hoogtepunt. Hasselt was al in het oude graafschap Loon een belangrijke plek, onder meer dankzij de nabije abdij van Herkenrode. Het museum bevindt zich in een prachtig gerestaureerd gebouw met delen uit de 17de en 19de eeuw. 

 

Tweede topstuk voor Het Stadsmus!

Na de erkenning van de torenmonstrans (de  monstrans van Herkenrode) als topstuk, is het Verzamelhandschrift rederijkerskamer de Roode Roos, of register Coemans in 2013 ook toegevoegd aan de lijst van de Vlaamse Gemeenschap en als topstuk erkend.

Verzamelhandschrift rederijkerskamer De Roode Roos, of register Coemans, als topstuk erkend. 

Een unicum in de collectie is de oudste gekende monstrans ter wereld. Een monstrans is een fraai bewerkt pronkstuk waarin achter glas de gewijde hostie wordt getoond, onder meer tijdens processies. Daarnaast heeft het museum een tweede topstuk: Register Coemans of Verzamelhandschrift rederijkerskamer De Roode Roos.

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: 

 

Home

Open: 
Van 1 april tot 31 oktober, van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur. Van 1 november tot 31 maart, van dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 17 uur, zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur
Gesloten: 
maandag, 24, 25 & 31/12, 01/01. Gesloten in januari, behalve tijdens de kerstvakantie
Prijs: 
gratis
Trein: 
Hasselt
Bus: 
gratis boulevard bussen, halte Kunstlaan
Het Stadsmus
3500 Hasselt
Guido Gezellestraat
2
Vlaanderen
Limburg
+32 (0)11 23 98 90
+32 (0)11 26 23 98

Tentoonstellingen

MOMENTEEL GEEN TENTOONSTELLINGEN