U bent hier

Eperon d'Or

Vanaf zaterdag 3 juni 2017 is iedereen welkom in Eperon d’Or. De erfgoedsite schetst het verhaal van de schoen- en borstelnijverheden die Izegem op de kaart zetten, maar er is meer. Er zijn touch screens, verhalen, anekdotes, voelwanden, Pekkersgazetten, ronkende machines en fijne handwerktuigjes, Izegemse koekoeks, raceborstelwagentjes, demonstraties, doe-het-zelf-activiteiten en nog veel meer. 

 

Eperon d'Or: méér dan erfgoed alleen

 

  • Museumsite

De mens centraal

Het zijn de Izegemnaren die de stad groot gebracht hebben door te zwoegen in de fabrieken en de thuisarbeid. Centraal in het museum staat daarom de ‘Verhalenmuur’, een zich steeds verder uitbreidende database van foto’s en verhalen uit de Izegemse industrie.

In Eperon d’Or heeft men niet enkel oog voor het productieproces en het ambacht an sich. Ook het leven naast de fabriek krijgtb aandacht. Wat deden de arbeiders in hun vrije tijd? Hoe zat het met de sociale kwesties? En wat is een Izegemse Koekoek?

 

 De industrie in haar geheel.

 Izegem is meer dan alleen maar de stad van borstels en schoenen. Toen de beide takken over hun hoogtepunt heen waren, kwamen er andere sectoren op de voorgrond: meubels, voeding, enzovoort. In Eperon d’Or wordt het verhaal verteld van die reconversie en de economische en industriële evolutie tot de dag van vandaag.

 

 Maar toch: schoenen en borstels.

Dat neemt natuurlijk allemaal niet weg dat de klemtoon van het museum op de schoenen en borstels blijft liggen. Een omvangrijke collecties schoenen (een 3000 paar) en borstels (een 6500 objecten). Techneuten kunnen hun hart ophalen aan de geëtaleerde machines en bij speciale gelegenheden wordt ook het volledige machinepark in het depot opengesteld worden voor het publiek.

 

  • Streekbezoekerscentrum

In de splinternieuwe gouden ‘schoendoos’, helemaal bovenop het Eperon d’Or-gebouw, is een streekbezoekerscentrum ondergebracht. Het centrum biedt toeristische informatie over de hele Leiestreek.. Toeristische informatie, ook tablets, 3D-viewers en een interactieve, digitale kaart van de streek. Blikvanger is de gestyleerde Izegemse skyline die op de muren aangebracht werd.

 

  • Huis van de Economie

Eperon d’Or profileert zich in de eerste plaats als museumsite maar heeft de blik ook stevig gericht op de hedendaagse, economische werkelijkheid. Getuige daarvan het feit dat de nieuwbouw op de site onderdak biedt aan het Huis van de Economie. Dat is een ondernemersloket in de meest brede zin van het woord. 

 

Archief Openbaar Kunstbezit Vlaanderen: 

 

Open: 
dinsdag tot en met zondag (In de zomervakantie zijn we ook open in de voormiddag)
Gesloten: 
maandag
Prijs: 
€6,00
inclusief audiogids
Korting: 
€4,00
Izegemnaren, +65 jaar, Bezitters van een lerarenkaart, groepsbezoeken / €1,00: <26 jaar
Gratis: 
-12 jaar / Begeleiders andersvaliden / Leden V.I.M. / 1 begeleider per groep van 25 personen
Uren: 
13.30 - 17.30 uur
Maandag - In de paas-, zomer en kerstvakantie zal het museum ook open zijn van 10 tot 12 uur.
Trein: 
Spoorlijn 66 Brugge-Kortrijk. Je kunt Eperon d'Or en het Museum Stoom en Stroom al zien liggen vanaf het perron.
Bus: 
66a Roeselare-Kortrijk of 68a Roeselare-Anzegem of 749/3 Kortrijk-Ardooie
Eperon d'Or
8870 Izegem
Prins Albertlaan
5
Vlaanderen
West-Vlaanderen
+32 (0)51 31.64.46

Tentoonstellingen

GEEN TENTOONSTELLINGEN IN HET ARCHIEF 2002-2009