U bent hier

Belgisch Stripcentrum

Huwelijk van negende kunst en art nouveau

Het Belgisch Stripcentrum ligt in het hartje van Brussel, in een statig art nouveaugebouw van de hand van Victor Horta. Het BSC opende zijn deuren voor het publiek op 6 oktober 1989. Op enkele jaren tijd groeide het uit tot één van de belangrijkste attracties van Brussel. Elk jaar bezoeken meer dan 200.000 mensen er de permanente en tijdelijke tentoonstellingen die mekaar afwisselen in de 4.200 m² grote museumruimte.

Het Belgisch Stripcentrum is gevestigd in een van de oudste wijken van Brussel, op een boogscheut van het Îlot Sacré, de Grote Markt en de Koninklijke Wijk.

In het Belgisch Stripcentrum vind je inderdaad zowat alles wat te maken heeft met het Europese stripverhaal, van de prestigieuze begindagen tot de meest hedendaagse ontwikkelingen.

België heeft een bijzonder rijke striptraditie, dat is wereldwijd bekend. Het gamma gaat van overbekende miljoenenstrips tot collector’s items. In dit museum, net iets anders dan veel andere musea, kunnen alle stripliefhebbers hun hart ophalen. En het Centrum – in de volksmond ‘Stripmuseum’ – is er niet alleen voor stripfanaten. Het bevindt zich immers in een prachtig art nouveau-gebouw, ontworpen door Victor Horta. In deze tempel van de Negende Kunst zijn er zowel tijdelijke als permanente exposities die de diverse eigenschappen van de strip in de schijnwerpers zetten. 

 

Van de Warenhuizen Waucquez tot het Belgisch Stripcentrum

Door het Belgisch Stripcentrum komt dit prestigieuze kader volledig tot zijn recht. Het is een subliem art-nouveauwarenhuis, ontworpen door architect Victor Horta. Het gebouw, waarin daarvóór de warenhuizen van textielgroothandelaar Charles Waucquez waren ondergebracht, werd ingehuldigd in 1906. Dat tijdperk (eind XIXe - begin XXe eeuw) valt ook samen met de opkomst van het moderne stripverhaal. 

In 1975 vestigde architect Jean Delhaye, leerling en medewerker van Victor Horta, de aandacht van de overheid op de oude warenhuizen Waucquez, een meesterwerk dat in gevaar was. Dankzij zijn tussenkomst werd het gebouw geklasseerd. Nu nog een respectabele bestemming vinden voor deze parel van architectuur en... de middelen om het bouwwerk te renoveren! In 1983, op aandringen van enkele mannen met een passie voor stedenbouw (Jean Breydel) en stripverhalen (Guy Dessicy), werd het gebouw aangekocht door de Belgische minister van Openbare Werken met de formele bedoeling de nodige middelen te vinden om het gebouw te wijden aan het stripverhaal.

In 1984 werd de vereniging zonder winstoogmerk "Belgisch Stripcentrum" opgericht. De eerste voorzitter was Bob De Moor, de beroemde compagnon van Hergé die de eerste emoties rond het project had meegemaakt. De doelstellingen van de vereniging zijn eenvoudig: het stripverhaal promoten en het meesterwerk van architectuur waarin het is ondergebracht bewaren. Op 24 april 1986, in het gebouw dat toen nog bijzonder kaal was, werd het project officieel gelanceerd in de vorm van een happening waaraan de hele familie van auteurs deelnam. 

En uiteindelijk, na heel wat lobbywerk, met als mooiste voorbeelden een lunch op het Koninklijk Paleis voor twintig vooraanstaande stripauteurs en een avondhappening waarop alle beroepsmensen uit de hele Belgische stripwereld aanwezig waren, naast de stichters en de Belgische minister van Openbare Werken, werd het gebouw overgelaten aan de renovateurs die waren aangewezen door de Regie der Staatsgebouwen (1987), vertegenwoordigd door architect Christian Lelubre. De architect die de renovatieplannen tekende, met de grootste zorg om het werk van Horta te respecteren, was Pierre Van Assche. De ruïne werd een magische plek.

Meer dan twintig jaar is het geleden dat het Belgisch Stripcentrum werd opengesteld voor het publiek, op 6 oktober 1989. Twintig jaar ten dienste van het stripverhaal en de art nouveau. Twintig jaar van banden smeden tussen het publiek en de wereld van de auteurs. Promotiekanaal, bewaarplaats, producent en decor van tentoonstellingen, documentatiecentrum, cultureel ambassadeur... het Belgisch Stripcentrum is een groot museum geworden met een internationale roeping en één van de meest bezochte attracties van België…

 

De studiebibliotheek van het Stripcentrum is met zijn 40.000 titels en 3.000 naslagwerken een onmisbaar instrument voor wie zich wil verdiepen in de fascinerende wereld van het stripverhaal. 

 

 

Open: 
Alle dagen (ook open op feestdagen, met uitzondering van 25/12 en 01/01) van
Gesloten: 
1 januari en 25 december
Prijs: 
€ 8,00
Korting: 
€ 6,00
ISIC/IYHF/65+/Lerarenkaart/12-18 jaar/groepen - € 4,50: schoolgroepen - € 3,00: kinderen< 12 jaar
Combiticket: 
Combi Marc Sleen Museum: + € 1,00 - Voor de schoolgroepen die met de trein komen, zijn er mogelijkheden om een combiticket met het chocolademuseum te kopen: BSC en Chocolademuseum (B-Dagtrip): vanaf € 11,40.
Uren: 
10 uur tot 18 uur
Trein: 
Brussel-Centraal, Brussel-Noord
Tram: 
Metro: Brouckère
Bus: 
Rogier
Belgisch Stripcentrum
1000 Brussel
Zandstraat
20
Brussel
Brussels Gewest
+32 (0)2 219 19 80
+32 (0)2 219 23 76

Tentoonstellingen