U bent hier

2014.5 - Openbaar Kunstbezit Vlaanderen

OKV2014.5
2014 - 52ste jaargang

Gerelateerde Artikels

Vensters op veranderende landschappen - Karen Vermeren

De jongste tijd is het werk Karen Vermeren op diverse plaatsen in het land te zien, ook in de openbare ruimte die ze op een zeer eigen manier bespeelt. Karen Vermeren (°1982) is geboren en getogen in Gent en studeerde aan Sint-Lucas aldaar. Ze kreeg er les van belangrijke kunstenaars als Peter Buggenhout (°1963), Willem Cole (°1957) en Ronny Delrue (°1957). Ze brachten elk op hun manier inzichten bij. Actief, leergierig en blijvend in verwondering, werkt Karen Vermeren ondertussen aan Sint-Lucas Antwerpen en is ze daar bezig met haar doctoraat in de kunsten. Breuklijnen: Op zoek naar nieuwe artistieke representaties voor het geologische landschap is de titel van haar onderzoek.

Het Fransmansmuseum in vervlogen woorden - Forse handen, dansende lijven

De Fransmans waren de Vlaamse seizoenarbeiders die in Frankrijk gingen werken als bietenmannen en -vrouwen of astepieten. In het Fransmansmuseum in Koekelare getuigen ze van het labeur, de cafard en een niet te vergeten geschiedenis.Op pleinen in Koekelare, Langemark-Poelkapelle, Klerken, Heldergem, Rillaar, Veerle-Heide komt u hem nog tegen: de Fransman. Onveranderd afgebeeld met de balluchon, de reiszak van dichtgestikt laken, een deel op de borst en een deel op de rug. In het Fransmansmuseum kunt u ook naar zijn (en haar) stem gaan luisteren.

Berlinde de Bruyckere - SMAK

Dit najaar en begin volgende jaar loopt in het SMAK in een belangrijke tentoonstelling met werk van Berlinde De Bruyckere.

Berlinde De Bruyckere is geboren in 1964. Ze is getrouwd met de kunstenaar Peter Buggenhout. Ze heeft twee zonen. Ze woont in Gent. Haar eerste solotentoonstelling vond plaats in 1988. In ons land werd ze vooral bekend omwille van haar sculpturen waarin dekens verwerkt zijn en van met huid overtrokken, polyester afgietsels van paardenlichamen. Haar werk wordt verkocht door grote galerieën in het buitenland.

De anatoom ontleed - Vesalius in M Leuven

500 jaar geleden werd Andreas Vesalius (1514-1564) geboren. Leuven viert de verjaardag van een van haar invloedrijkste alumni met een tentoonstelling in M.

Andreas Vesalius groeide op in Brussel, in het Helle Straetken bij de Galgenberg. Zo kwam hij al jong in contact met de gehangenen die hem zijn hele loopbaan zouden bezighouden. Hij startte in 1529 zijn studies artes (filosofie en rechten) aan het Pedagogium Castri in Leuven. Onder invloed van het humanisme, waarmee hij in aanraking kwam in Leuven, verliet Vesalius de middeleeuwse hiërarchie tussen onsterfelijke ziel en een vergankelijk lichaam als omhulsel. Geen wonder dat hij in één adem genoemd wordt met Galilei, Kepler, Newton en Copernicus, humanisten die het wereld- en mensbeeld radicaal overhoop haalden. Allemaal zochten ze bouwstenen van het bestaan via zintuiglijke waarnemingen in plaats van slaafs dogma’s te accepteren.

Multimediale trip door Magrittes vroege oeuvre

Een geslaagde webstek hoeft niet louter informatief te zijn. Steeds meer instanties zetten zich online in om de digitale esthetische beleving zo groot mogelijk te maken. Om fijne culturele stekken te ontdekken, is museumsandtheweb.com een aanrader. De site is niet bijzonder aantrekkelijk, maar hun conferenties, dit jaar in Daejeon en Seoul in Zuid Korea en volgend jaar in Chicago, zijn boeiend voor wie op zoek is naar innovatieve manieren om musea te verbinden met de onlinewereld. Voor de nieuwsgierige surfer zijn vooral de jaarlijkse nominaties voor beste culturele website interessant. Tussen die genomineerden valt ons in het bijzonder de parel Magritte – The mystery of the ordinary op.

De vage contouren van het verdwenen hertogelijk paleis op de Frigidus Mons zijn na de lectuur van Het Coudenbergpaleis te Brussel ingeruild voor een veel scherper beeld. Een dertigtal onderzoekers reconstrueerden voor de vzw Paleis van Keizer Karel, meer dan twintig jaar na de laatste monografie hierover, niet alleen de Aula Magna, de gotische kapel, de woonvertrekken van de domus Isabellae, de labyrintische tuinen en het ceremoniële Baliënplein (dat door baliën, leuningen, was afgebakend), maar ook de hele hofwijk waar rijke families tegen de macht kwamen aanschurken.

Vikingen!

Openbaar Kunstbezit Vlaanderen wijdt zijn themadeel aan de tentoonstelling Vikingen! In het Gallo-Romeins museum Tongeren.

De Vikingen blijven fascineren. Meer dan duizend jaar geleden doemden ze op voor de kusten van Engeland en het Europese vasteland. Ze drongen met hun snelle schepen door tot ver in het binnenland. Uit geschiedenisboeken kennen we ze als bloeddorstige barbaren die vreselijke verwoestingen hebben aangericht. Maar wat weten we nu eigenlijk van dit volk? Hoe leefden ze en hoe zag hun wereldbeeld er uit? Waren het werkelijk alleen maar duivelse plunderaars en waren ze zo veel gewelddadiger dan de troepen van Karel de Grote?